Заява U.Sport щодо прийняття закону №7719

7 вересня 2022 р. · 3 хв. читання

6 вересня депутати Верховної Ради Україна 317 голосами прийняли поправку до Закону України «Про фізичну культуру та спорт». На перший погляд, дана правка (законопроект під №7719) просто додає нову термінологію (“спортивні змагання” разом зі “спортивні заходи”), відповідно до якої суб’єкти спорту мають отримати право на трансляції спортивних змагань.

Але по суті, правка є продовженням старої історії з єдиним футбольним телепулом, яка сьогодні отримала новий поштовх. Вона суперечить принципу фінансової солідарності Європейської спортивної моделі, курс на який Україна задекларувала у сфері спорту, як кандидат на членство в ЄС, а також має всі ознаки лобіювання приватних інтересів.

Експерти U.Sport провели аналіз прийнятого законопроекту, щоб зрозуміти глибину змін, які він принесе українському спорту. Наша однозначна позиція - Президент Володимир Зеленський має ветувати прийнятий закон №7719, як такий що розвертає Україну від шляху до євроінтеграції у сфері спорту. Далі детально по суті.

screenshot

Що таке телепул?

Телепул - це об’єднані права на ТБ- та відеотрансляцію спортивних змагань ліги. Ліги утворюються клубами – як-то британська Прем’єр-Ліга, або українська Прем’єр-Ліга (УПЛ) – для популяризації та розвитку бренду та комерційної привабливості змагань між ними. По суті, клуби наймають менеджерів займатись лігою як продуктом в рамках єдиної стратегії, замість того, щоб кожен клуб розвивав самостійно.

Доходи від продажу прав з телепулу отримують всі клуби ліги - в тому числі малі та середні клуби, які самостійно не можуть продати права вигідніше. У Європі подібні фінансові механізми мають назву “фінансова солідарність”.

Що таке фінансова солідарність?

Фінансова солідарність – це механізм розподілення коштів від одного сектору спорту до іншого. Наприклад – від професійного спорту до grassroots та дитячого спорту. В Європі спорт побудований за принципом піраміди – на вершині якої знаходиться елітний спорт, який заробляє гроші завдяки колективному продажу комерційних і маркетингових прав, а частина прибутку спрямовується на аматорський спорт та підтримку grassroots спорту. Це надає можливість фінансувати основу спорту (резерв, дитячі групи, аматорів тощо.), через демократичні інституції - неприбуткові громадські організації, які проводять велику роботу підготовки кадрів для елітного спорту.

Наслідки цього законопроєкту

У випадку з прийнятою правкою, права на продаж телетрансляцій переходять від організаторів змагань – учасникам, без необхідності направляти частину прибутку на розвиток спорту. Це руйнує ідею колективного продажу та фундаментальний принцип солідарності, закладений в основу європейської моделі спорту. Великі приватні клуби отримують все, а розвитком спорту і далі буде займатись держава через держбюджет, якщо на це будуть кошти.

З точки зору орієнтації на Європейські принципи розвитку спорту, Законопроект №7719 є кроком назад і суперечить позиції Міністерства молоді та спорту та прийнятій стратегії розвитку спорту. Це правка до основного закону, який регулює весь український спорт і наслідки відчує бюджет України, коли знову витрати перекладуть на державний та місцеві бюджети.

Лобіювання приватних інтересів

Чому ж профільний Комітет з питань молоді та спорту провів цей законопроєкт без жодних зауважень? Можливо тому, що його зареєстрував сам голова комітету. Ініціатором законопроєкту №7719 зазначено депутата Кожем’якіна Андрія Анатолійовича. Він же є і головою комітету, який мав проаналізувати законопроєкт на відповідність до державної політики.

Законопроєкт був зареєстрований 31 серпня та прийнятий 6 вересня - менш ніж за тиждень.

Резюме

У той час, коли завдяки неймовірним зусиллям та високою ціною, Україна отримує статус кандидата до членства у Євросоюзі,– що є мрією вже не одного покоління українців, – Верховна Рада, під час війни, при суперечливих обставинах, конституційною більшістю за один день голосує за зміни які кардинально суперечать моделі спортивного адміністрування прийнятого в ЄС, та ще і в інтересах вузької групи приватних осіб.

На нашу думку, ця зміна до закону суперечить напрямку України щодо членства в ЄС, має довгострокову загрозу для розвитку спорту в Україні, і не має бути підписано Президентом України.

Також закликаємо Міністерство молоді та спорту звернути увагу на цю спробу зміни державної політики в сфері спорту заради інтересів приватних клубів.


Читайте також: Як змінювався Закон про фізичну культуру і спорт

Стежте за нами у соцмережах